MAD & SNAPS Smagen for det enkle
REJER MED
GRILLEDE ASPARGES
Hertil kunne du drikke
Aalborg Dild
- 2 æggeblommer
- 1-2 spsk. eddike
- 1 tsk. sennep
- 1-2 dl smagsneutral olie
- salt og peber
- 200 g friske rejer
- 2 bundter grønne asparges
- 1-2 økologiske citroner
- Pisk æggeblommer, salt, eddike og sennep sammen i en skål.
- Tilsæt olien stille og roligt i en tynd stråle, mens du pisker massen.
- Fortsæt, til mayonnaisen har den rette tykke konsistens. Smag til med salt og peber.
- Skyl rejerne under koldt vand, og enten steg dem, eller kog dem i saltet vand i 5 min.
- Skyl asparges og citroner. Knæk aspargesene, hvor stænglerne giver efter, og halvér citronerne.
- Grill både asparges og de halve citroner på grillen eller en grillpande.
LAKSETATAR MED
FENNIKEL OG CITRONMAYO
Hertil kunne du drikke
Aalborg Dild
- Rimmet laks:
- 200-400 g fersk laks
- ½ tsk. salt
- ½ tsk. sukker
- 1 tsk. Aalborg Dild Akvavit.
- Citronmayonnaise:
- 3-4 spsk. god mayonnaise (gerne hjemmelavet)
- 1-2 tsk. friskpresset citronsaft (efter smag)
- skallen fra en kvart citron (efter smag)
- Pynt:
- 4-6 grønne asparges (helst danske)
- 1 fennikel
- 1-2 tsk. friskpresset citronsaft (efter smag)
- frisk dild, 1-2 tsk. rapsolie af en god kvalitet
- Frys fisken i 48 timer, og lad den tø op i køleskabet.
- Skær fisken i tynde skiver, og drys salt, sukker og akvavit udover, og lad den trække overdækket i 30-60 min.
- Skær derefter fisken i tern.
- Bland citronmayonnaisen sammen.
- Skær asparges og fennikel i tynde skiver (evt. på et mandolinjern), og vend med lidt citronsaft og olien. Smag til med salt og peber.
- Anret på brød eller uden brød, med fisken nederst, dernæst mayonnaisen, fennikel, asparges og dild.
HØNSESALAT MED
DANSKE ASPARGES
Hertil kunne du drikke
Aalborg JubilÆums
- ½ god kogt suppehøne (plukket i mundrette bidder)
- 250 g friske grønne og hvide asparges
- 2 dl græsk yoghurt (10 %)
- saft af ½ citron
- 2 dl mayonnaise (gerne hjemmelavet)
- 1 spsk. dijonsennep
- salt og friskkværnet peber
- evt. bacon til pynt
- Blancher aspargeshovederne i letsaltet vand i et halvt til et helt minut.
- Bland mayonnaise, sennep og yoghurt sammen.
- Vend forsigtigt hønsekødsstykkerne og aspargesene i cremen, og smag til med salt og peber og evt. lidt citron.
- Pynt evt. med bacon.
OKSETATAR MED
ESTRAGONMAYO OG KNAS
Hertil kunne du drikke
Aalborg Taffel
- Tatarkød (beregn mellem 50 og 100 g pr. mand)
- Estragonmayonnaise:
- 1-2 spsk. god mayonnaise pr. mand (lav helst mayonnaisen selv, men hvis du køber en mayonnaise, kan du smage den til med et par dråber hvidvinseddike for at skabe lidt mere friskhed)
- en god håndfuld frisk estragon, frisk peberrod
- kapers
- kartoffel (ca. en halv kartoffel pr. mand)
- neutral olie
- et godt rugbrød
- Blend estragon og mayonnaise.
- Skær kartoflen i tynde skiver på et mandolinjern. Skyl skiverne under koldt vand, til vandet bliver klart. Tør kartoflerne, og steg dem i neutral olie, til de er gyldne. Tør dem på et stykke køkkenrulle.
- Skyl kapersene, og steg dem i et tyndt lag olie, til de begynder at ’poppe’ i panden.
- Anret først kødet på rugbrødet, og krydr med lidt salt og peber. Kom derefter mayonnaise, kartoffelskiver, peberrod og de friterede kapers på.
KARTOFFELMAD
MED ET TVIST
Hertil kunne du drikke
Aalborg Nordguld
- nye kartofler (beregn 2-3 stk. nye kartofler pr. kartoffelmad)
- tørsaltet bacon (beregn 1-2 stk. bacon pr. kartoffelmad)
- løvstikke, rygeost (en spsk. pr. kartoffelmad), cremefraiche
- (1-2 tsk. pr. kartoffelmad), radiser, smør, et godt rugbrød.
- Skrub kartoflerne rene, og kog dem i saltet vand i mellem 7 og 10 min. (afhængigt af hvor meget bid du vil have i dem)
- Sluk for varmen, og lad kartoflerne stå i vandet i det antal minutter, de har kogt
- Steg baconen gylden
- Gør rygeosten mere lind ved at røre lidt cremefraiche (evt. syrnet fløde eller fromage frais) sammen med rygeosten
- Lad smørret blive blødt, og blend det med løvstikke. Skær radiserne i tynde skiver, evt. på et mandolinjern
- Smør brødet med løvstikkesmørret
- Skær kartoflerne i skiver, og fordel dem på rugbrødet
- Pynt maden med rygeostcreme, bacon, radiser, løvstikke og friskkværnet sort peber
WIENERSCHNITZEL
RØDKITOST MED
RABARBERKOMPOT
Hertil kunne du drikke
Aalborg Porse
- 2 bundter rabarber
- ca. 200 g sukker
- Tænd ovnen på 200 grader.
- Skyl rabarberne grundigt. Skær dem i mindre stykker, og bland sukker og rabarber i et ovnfast fad. Dæk fadet til med stanniol, og bag dem i 10-20 min., til rabarberne er møre.
- Og voila: en gang fantastisk kompot.